Blåbetong – en dold hälsorisk i många hem

Har du hört talas om blåbetong? Det kanske inte låter särskilt farligt, men för många husägare kan det vara en dold hälsorisk. Blåbetong, ett byggmaterial som var populärt under mitten av 1900-talet, innehåller nämligen radium. När radium sönderfaller bildas radon, en radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer.

Varför är blåbetong farligt?

Radon är osynligt, luktfritt och smaklöst. Det sänker sig till golvet och kan samlas i källare och bottenvåningar. Om du bor i ett hus byggt med blåbetong kan radonhalten i inomhusluften bli så hög att det utgör en hälsorisk.

Var finns blåbetong?

Blåbetong användes flitigt i byggnader uppförda mellan 1929 och 1975. Det finns i många hus i Sverige, särskilt i områden där miljonprogrammet var stort. Materialet användes i allt från väggar och bjälklag till isolering.

Hur kan jag veta om mitt hus har blåbetong?

Det enda säkra sättet att veta om ditt hus innehåller blåbetong är att göra en radonmätning. En radonmätning mäter hur mycket radon det finns i inomhusluften. Om radonhalten är för hög måste åtgärder vidtas för att sänka den.

Varför är det viktigt att mäta radon?

Radon är en vanlig orsak till lungcancer. Att mäta radon är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att skydda dig och din familj.

När bör jag mäta radon?

Det är rekommenderat att mäta radon vid:

  • Husköp: För att få en bild av radonhalten innan du köper huset.
  • Renovering eller ombyggnation: För att se om åtgärderna påverkar radonhalten.
  • Förändringar av ventilation eller uppvärmning: Eftersom dessa system kan påverka radonhalten.
  • Nybyggnation: För att säkerställa att radonhalten är låg från början.

Vad gör jag om radonhalten är för hög?

Om radonmätningen visar att radonhalten i ditt hus är för hög finns det flera åtgärder som kan vidtas för att sänka den.En radonexpert kan hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för just ditt hus.

Blåbetong kan vara en dold hälsorisk i många hem. Genom att göra en radonmätning kan du få reda på om ditt hus har för höga radonhalter. Om så är fallet finns det åtgärder som kan vidtas för att sänka radonhalten och skapa en hälsosammare inomhusmiljö.